TERAPİ NEDİR?


Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, bir takım terapi eğitimlerini ve süper vizyonlarını tamamlamış olan bir uzman eşliğinde duygularınızı, düşüncelerinizi, tutum ve davranışlarınızı, kendinizle ve diğerleri ile kurduğunuz ilişkiyi güvenli bir şekilde keşfetme sürecidir. Bu süreçte konuşarak ve bir takım uygulamalar kullanılarak yaşadığınız sıkıntılarla ilgili içgörü kazanmanıza, hedeflenen değişikliklere ulaşmanız için uygun yollar bulmanıza, ruhsal, zihinsel ve bedensel iyilik haline ulaşmanıza yardımcı olmak amaçlanmaktadır.  

Terapist bir takım etik kurallara bağlı olarak, sizi yargılamadan, suçlamadan, etiketlemeden dinler, yorum yapmaz, öğüt vermez. Kendinizle ve çevrenizde olanlarla ilgili farkındalığınızı artırmak için bilgi ve deneyimlerinden faydalanarak sizinle işbirliği içinde çalışır.  

Danışan gönüllülüğünün de esas olduğu psikoterapi süreci iki beyin arasında yapılan neştersiz bir tedavi sürecidir.  



Psikoterapi Ne Kadar Sürer?


Terapiye başlarken danışanın tanımladığı sıkıntılara, kullanılan terapi yöntemine, terapistin ve danışanın hızına göre seans sayısı ve sıklığı değişiklik gösterir. İlk seansın sonunda sizin için uygun olan tedavi planlaması yapılır.  



Bireysel Psikoterapi Nedir?


Çocuk, ergen ve yetişkin ile terapist arasında gerçekleştirilen birebir görüşmelere bireysel psikoterapi denir. Bireysel psikoterapiler bazen çift - aile terapisi ya da grup terapisi ile de desteklenebilir.  



Çift - Aile Terapisi Nedir?


Çiftlerin veya aile bireylerinin birbirleriyle olan sorunlarının, çatışmalarının çözümüne ve daha sağlıklı iletişime geçmelerine yönelik uygulanan terapi yöntemidir. 



Grup Terapisi Nedir?


Grup terapisi, bir psikoterapist yönetiminde belirli sayıda kişinin ortak bir tema çerçevesinde sorunlarını, sıkıntılarını, duygularını, düşüncelerini, deneyimlerini paylaşma yoluyla yürütülen tedavi sürecidir.   


Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?


Olayları algılama biçimimizin duygusal tepkilerimizi etkilediği (yani "olayları olduğu gibi değil, olduğumuz gibi görürüz”) gerçeğinden yola çıkarak; sıkıntı verici düşünceleri saptamayı, bu düşüncelerin ne kadar gerçekçi olduğunu incelemeyi ve bu düşüncelerden etkilenen duygu ve davranışlardaki değişimi ele alan psikoterapi yöntemidir.  



EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Nedir?


Türkçe açılımıyla “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olan EMDR bir psikoterapi yaklaşımıdır. Travma ve pek çok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.  



ACT Nedir?


Kabul ve adanmışlık terapisi 1980 lerde geliştirilen ACT, insan psikolojik ıstırabını altı temel noktada ve süreçlerde toplayan bir transdiagnostik tedavi yaklaşımıdır. ACT; hayat değerlerimiz yönünde bir yaşam yaratabilmek için içsel deneyimlerimiz ile olan ilişkimizi değiştirerek kişide psikolojik esneklik yaratmayı amaçlar.


 geri dön